Якщо бджоли збирають мед з одного виду рослин, то він має характерні ознаки і його можна розпізнавати серед інших видів меду. Наприклад, мед гречаний - колір від світло-коричньового до темно-коричньового, смак специфічний гострий, аромат приємний. Мед соняшниковий - яскраво-золотистий, смак приємний, трохи терпкий. після кристалізаціїї стає світло-жовтим. Акацієвий мед - білого кольору, їз зеленкуватим відтінком. Довго не кристалізується - 1-2 роки. Мед з ріпаку - молочно-жовтий, швидко кристалізується - напівгуста маса. Мед липовий - світло-жовтий колір, аромат приємний. пахне липовим цвітом. Еспарцетовий - білого кольору, схожий на акацієвий але аромат інший і кристалізується за 1-2 місяці в густу кристалічну масу. Лісовий - від світло-жовтого до темнокричньового кольору. Під час кристалізації дає неоднорідну масу.